// Frontera Technical Support • View topic - 1998 2.2i won't run
   
 

1998 2.2i won't run

banter general discussions etc

1998 2.2i won't run

Postby N44hnd on Fri May 26, 2017 10:57 pm

I have just changed the engine in my frontera, I can get it to fire up but it won't run just keeps cutting out it did run for about 10min's i turned it off and I have the problem of not running. Every time it fires up it just cuts out and the engine management light is flashing. Anybody have any idea what it could be thanks
N44hnd
Newbie
Newbie
 
Posts: 3
Joined: Fri May 26, 2017 5:19 pm
Model: 2.2i Transglobe 5dr
Registration Year: 1998/S
Region: South Wales



Re: 1998 2.2i won't run

Postby stretch on Sat May 27, 2017 8:06 am

Immobiliser fault? Fuel leak?
User avatar
stretch
Rain cloud of doom
Rain cloud of doom
 
Posts: 2876
Joined: Wed Jul 18, 2007 3:26 pm
Location: Ipswich
Model: 2.2 DTI 5dr
Registration Year: 2000/W
Vehicle Name: F.I.T.T
Modifications: 12v feed in boot
Truckputer under construction
Front & rear recovery points
De side stepped
Region: East Anglia



Re: 1998 2.2i won't run

Postby vauxsqueeks on Sat May 27, 2017 11:25 am

Immobiliser.

As the MIL is flashing, this is now immobilising the engine.

Check your key transponder, pickup loop and connections to the immobiliser box under the drivers side dash.

Usually, this wouldn't run for more than a few seconds so I suggest that you may of had more than one issue if it ran for 10 minutes.. Fuel as Stretch said, maybe crank sensor ( intermittent ) As there is no spark when this fails.

Check compression, fuel supply and spark, engine earths, engine loom.. Work back from there.
Fronty B, 2002 3.2 V6

Now Gone
Fronty B, 2004 2.2 DTi Olympus ( ) viewtopic.php?f=18&t=57397 -- Best DTH upgrade ever Tuning Box
Fronty B, 2001 2.2i SWB Limited (Y48 ) viewtopic.php?f=16&t=50727
Fronty B, 1999 2.2i LWB Limited (V924)
Fronty B, 1998 2.2i LWB Limited (T934) viewtopic.php?f=16&t=48369
Fronty A, 1995 2.4l LWB

"There are NO silly questions... Just expensive mistakes"
User avatar
vauxsqueeks
Lord frontera
Lord frontera
 
Posts: 2196
Joined: Thu May 07, 2009 2:27 pm
Location: Bucks
Region: South East



Re: 1998 2.2i won't run

Postby N44hnd on Sat May 27, 2017 4:22 pm

I changed the crank sensor still no joy all of the wires are OK no breaks or any left not connected. Could it be the injectors as I didn't use the original ones could they be coded or are they plug and play thanks for previous reply
N44hnd
Newbie
Newbie
 
Posts: 3
Joined: Fri May 26, 2017 5:19 pm
Model: 2.2i Transglobe 5dr
Registration Year: 1998/S
Region: South Wales



Re: 1998 2.2i won't run

Postby stretch on Sat May 27, 2017 4:37 pm

Did you use bosch crank sensor? What injectors did you use?. I had similar issue and was leak off pipes.
User avatar
stretch
Rain cloud of doom
Rain cloud of doom
 
Posts: 2876
Joined: Wed Jul 18, 2007 3:26 pm
Location: Ipswich
Model: 2.2 DTI 5dr
Registration Year: 2000/W
Vehicle Name: F.I.T.T
Modifications: 12v feed in boot
Truckputer under construction
Front & rear recovery points
De side stepped
Region: East Anglia



Re: 1998 2.2i won't run

Postby dave1966 on Sat May 27, 2017 5:04 pm

Hello bud.

It would be a big help to everyone, if you could give abit more information on what Frontera you have rather than 1998 2.2i. This way it narrows it down for other members with advice and ideas for you.

Welcome to the wonderful world of fog.
My first Frontera (1993 2.4i LWB). viewtopic.php?f=46&t=27691&p=309004#p309004

Comments on my (1993 2.4i LWB). viewtopic.php?f=32&t=41426

My present Frontera (1999 2.2 DTI LWB). viewtopic.php?f=46&t=52970&p=568393#p568393

Comments on my (1999 2.2 DTI LWB). viewtopic.php?f=32&t=52971

R.I.P Sable!(2005 to 2013)
User avatar
dave1966
Lord frontera
Lord frontera
 
Posts: 2359
Joined: Tue Nov 18, 2008 1:03 pm
Location: FIFE.
Model: 2.2 DTI 5dr
Registration Year: 1999/T
Vehicle Name: kNoCkerS
Modifications: 60 amber LED light strips on each side step, 12 amber LED light strip above front number plate, Neon underbody LED light kit, Red LED marker lights fitted to rear mud flaps,Rear view reversing camera,Mondeo v6 Powerflow rear twin exhaust boxes,FOG stickers.
Region: Scotland



Re: 1998 2.2i won't run

Postby N44hnd on Sat May 27, 2017 5:19 pm

Yeah was the original crank sensor i tried back in there that came of it just checked for fuel coming up I have got plenty coming through the lines and have spark, the injectors were of the engine I bought thinking about using the original injectors to try it it's the x22xe engine last of the a series shape thanks
N44hnd
Newbie
Newbie
 
Posts: 3
Joined: Fri May 26, 2017 5:19 pm
Model: 2.2i Transglobe 5dr
Registration Year: 1998/S
Region: South Wales




Return to General discussion

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot] and 8 guests